Recomandări pentru un somn liniștit

 

Igiena somnului este un set de obiceiuri bune care vă vor ajuta să dormiți mai bine și să vă treziți reîmprospătat și energizat.
Recomandări ale specialiștilor pentru un somn liniștit și sănătos:


1. Încercați să vă respectați programul de somn. Este deosebit de important să vă ridicați la aceeași oră în fiecare zi.


2. Încercați să nu mâncați excesiv înainte de culcare, ultima masă trebuie să fie cu cel puțin două ore înainte de culcare. De asemenea, este indicat să nu beți cafea, ceai sau alcool noaptea.


3.Încercați să reduceți cantitatea de lichide pe care o beți înainte de culcare, astfel încât să nu vă treziți noaptea.


4. Este mai bine să faceți activitate fizică în prima jumătate a zilei, deoarece crește temperatura corpului și accelerează metabolismul, ceea ce nu vă poata garanta un somn liniștit.


5. Închideți bine ferestrele cu perdele sau jaluzele. Dormitorul ar trebui să fie cât mai întunecat, astfel încât secreția de melatonină să nu fie perturbată de iluminatul stradal.


6. Temperatura recomandată în dormitor variază de la 18 la 21 de grade.


7. Patul trebuie să fie cât mai confortabil cu o bază dură și o saltea de fermitate medie, nu prea înaltă și nici prea joasă.


8. Este recomandat să adaptați un ritual de relaxare zilnic înainte de culcare: faceți duș sau baie, puneți pijamale, spălați-vă pe dinți.



Aceste obiceiuri vor începe, în timp, să ajute corpul să se relaxeze și să adoarmă cât mai curând posibil.